Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2008 14:27 - Гладът е по-силен от тока
Автор: eek0stravagantsa Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3285 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.05.2009 21:01


Ако американския психолог Ейбрахам Маслоу /Abraham Maslow/, беше роден в покрайнините на София би нарекъл своята теория за йерархичното подреждане на човешките потребности /пирамида на Маслоу/, точно така: „Гладът е по-силен и от тока!”

Маслоу вярва, че потребностите от по-ниските нива са по-силни от тези от по-високите и че всяка потребност от по-ниско ниво трябва да бъде сравнително добре задоволена, преди да се появи потребност от по-високо ниво. Добре звучи, а? Някой би казал даже, „точно така – овации за Маслоу!”... Да ама аз ще кажа НЕ, не е вярна тази теория. Може би е вярна за света, ама тук в България изобщо не е така!

Ето как изглежда Пирамидата на Маслоу:

Първо ниво: физиологични нужди /храна, вода, сън, здраве/;

Второ ниво: сигурност /подслон, безопасност, обезпеченост/;

Трето вино: принадлежност /любов, семейство, общност/;

Четвърто ниво: увереност /слава, уважение, самоуважение/;

Пето ниво: самоусъвършенстване /духовност, постижение, учение/

До тук всичко е ясно със стандартите на Маслоу. Сега да ги преразкажем и мултиплицираме в стил made in BG:

Хората в България отдават доста внимание на учението и постиженията относно себе си, още в самото узряване като индивиди. Именно затова ние българите почваме пирамидата директно от пето ниво. Нека баламите американци и западноевропейци да създават дом и семейство е да трупат капитали, тук в БГ е по-значимо да си инженер от МЕИ или счетоводител от УНСС, а пък има ли какво да ядеш няма ли, това не е на дневен ред.

Уважението от четвърто ниво идва едва в годините преди пенсия, щото до тогава си един прост бачкатор чието уважение никому не трябва, а пък и никой не те уважава. Та и тук четвъртото ниво май го пропускаме като цяло.

Общността от трето ниво. В България общност е чужда дума, не дай Боже ако ти изтекат червата в трамвая никой няма да ти обърне внимание, та за общност говорим, айде глупости. Любов и семейство – „не ме занимавай с глупости”, биха казали ЪпСурд. Манталитета на българина е, първо учи пък после ще видим. Така че и тук не сме на място.

Подслон. „Ипотетично погледнато”, подслона от второ ниво идва доста по-късно, щото пари нема, а банките не са мандра. Смятам повече за второ ниво да не говоря.

Храна, вода, сън, здраве, това е първо ниво. Ако учението от пето ниво сме го застъпили добре в частта си от математическите науки можем да кажем, че от 700 лв. на месец /в повечето случай може и 500 лв./ като извадим „подслона” от второ ниво, „семейството” от трето ниво и „духовността” от пето ниво... то май за първо ниво нищо не остана а?




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. ranbosiliak - Браво
16.07.2008 08:45
Както винаги качествена статия и направо ужасяващо истинска за нашата "мила родина".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eek0stravagantsa
Категория: Лични дневници
Прочетен: 208060
Постинги: 80
Коментари: 50
Гласове: 3969
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930