Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2007 09:49 - айде чедо, па да се изучиш и да сполучиш!
Автор: eek0stravagantsa Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1194 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.09.2009 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ще Ви разкажа една приказка:
 
Имало едно време една държава с прекрасна столица, която хем расте пък не старее. Гражданите на тази столица живеели дружно и щастливо. Разхождали се в парковете, по тротоарите, по пешеходните алей и тн.. Една сутрин, по скоро всяка сутрин и всяка вечер жителите отивали и се връщали от работа и изминалави разстоянието от единия край на столицата до другия и край което е приблизително 16 км. за около 1 ч. и 30 мин.. Приказката продължава но аз ще спра до тук!
Да. Нормално е 16 км. да изминаваш за 1 ч. и 30 мин. при скорост от 10,66667 км., само че ако караш карета теглена от кон или велосипед. Тоест в контекста на приказката, всичко е нормално, но в днешно време да изминаваш 16 км. от вкъщи до работа със скорост от 10 км. за 1 ч. и 30 мин. ми се вижда меко казано ненормално!

Причините по подразбиране са в управляващите, но този път и хората имаме огромна вина.

В днешно време се наблюдава един много страшен синдром „Селска Чест”. Този синдром те кара да оцеляваш противно на всички медицински и физични закони и те прави особено амбициозен и мотивиран (де да можеше и акцента в говора да оправи?). В каквосе изразява синдрома „Селска Чест”? Той е много функционален и вреди най вече на околните на боледуващия. Изразява в това, че те кара още в ранна детска възраст да напуснеш бащини си стрехи и да се потопиш в градската атмосфера. Обикновенно става като след основно образование се запишеш да учиш в гимназия в столицата. По естестнев път след гимназията отиваш във ВУЗ, щото иначе на село при кравите. Респективно през всичките тези години ти караш с по един буркан домашно затворено свинско месо и трушийка и какво ти остава друго освен да си първи и в гимназията и във ВУЗ-а. След дипломиране акцента в говора малко се е поочупил, вече свободно стигаш от НДК до Орлов мост и обратно в квартирата, тоест опознал си града и си търсиш работа, нали за това си дошъл преди 15 г. щото иначе на село при кравите. В най-добрия случай ставаш или юрист консул в добра фирма или оперативен счетоводител със средна заплата от 700 лв. до 900 лв.. На втория месец се прибираш в родното гнездо за да си вземеш месцето и трушийката, само че в Голф 3. А, как Ви се вижда?

Виждате ли уважаеми читатели, преди 15 г. излезе от село гол като пушка а сега вече – човек стана и то голям!

Хубава история но с пагубен край!

Погледнато индивидуално, героя от историята трябва да ликува, та той си е сбъднал детската мечта и наистина е така, той е успял. Аз го поздравявам! Би трябвало да е за пример. Обаче има няколко съществени подробности които пропускаме:

1.    Столицата не е държавата, има и други градове. Не може всички да живеем тук – няма място;
2.    Родното място от където идва, най-вероято е китно местенце, в това никой не бива да се съмнява - България е прекрасна, но там градчето се обричат на смърт от обезлюдяване; 3.    Никой няма да инвестира и две стотинки просто защото няма млади хора
Но в крайна сметка, живеем в Демократична страна всички са добре дошли в столицата, най-вероятно столичани ще се изнесем по селата.


Тагове:   селска чест,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eek0stravagantsa
Категория: Лични дневници
Прочетен: 207246
Постинги: 80
Коментари: 50
Гласове: 3969
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031